dobrodosli na druzenjeSvetu poznati korenicaniKnjiževnost KorenicanaZanimacija - rebusi o Korenici i Korenicanima 20-og vekaPripovjedanja starih KorenicanaStari zanatiLicki specijalitetiLicke pjesmefotografije Korenice i okoline

prenosimo članak: Radio Televizije Vojvodine 13. mart 2009. | 15:15Glumac Mile Stankovic sahranjen u tišini

BEOGRAD - Dramski umetnik Mile Stankovic preminuo je u 59. godini i sahranjen u rodnoj Lici, samo u prisustvu porodice i najbližih prijatelja, rekao je danas Tanjugu njegov prijatelj i kolega iz Beogradskog dramskog pozorišta Savo Radovic.

Glumac Stankovic, koga publika ovih dana gleda u televizijskoj seriji "Gorki plodovi" Siniše Kovacevica, u ulozi izbeglice iz Like, preminuo je 5. marta, posle teške bolesti i, po sopstvenoj želji, javnost o tome nije obaveštena.

Stankovic je roden 1950. godine u Trnavcu, kod Korenice, u Zagrebu je završio Višu saobracajnu školu i zaposlio se u tamošnjem SUP-u, a istovremeno se amaterski bavio dramom.

Najtalentovaniji u generaciji

Godine 1973. primljen je na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao u klasi prof. Milenka Maricica i, kao najtalentovaniji u generaciji, dobio stalni angažman u BDP-u, kazao je Radovic.

Medu njegovim ulogama isticu se lik Ivana u kultnoj predstavi "Sabirni centar" (u režiji Ljubomira Draškica), sekretara Milovica u "Dugom putovanju u Evropu" i Ilije Ješanova u predstavi "Novo je doba" (obe u režiji Egona Savina), Pabla Pikasa u predstavi "Krila od olova" Sanje Domazet...

Radovic je podsetio da su Stankovic i on podelili nagradu za predstavu "Ispovest Stavrogina", koju je Radovic režirao po "Demonima" Dostojevskog.

"Dobili smo 'Medalju Dostojevskog' kao najbolji glumacki par, na 7. medunarodnom festivalu pozorišnih predstava po delima Dostojevskog, u Rusiji 2003. godine", precizirao je on.

Stankovic je objavio i dve knjige. Putopis "Lika koje više nema" izašao je 1998. godine, a nedavno se pojavilo i drugo izdanje te knjige sa elementima romana i autobiografije.

Usledila je zbirka pesama i prica "Izbjeglicki košmari", koja je promovisana u januaru ove godine, a krasi je autenticni jezik lickih seljaka.

Poslednji aplauz

Radovic je istakao da je Stankovic bio kritican prema sebi i vrlo skroman covek, te otuda i poslednja želja da njegova smrt prode u tišini.

"Ipak, ovih dana smo se obratili publici na predstavi 'Delirijum tremens' na velikoj sceni, u kojoj sam ga zamenio, kao i u drami 'Razred' na maloj sceni BDP-a, te je Mile dobio svoj poslednji aplauz", rekao je Radovic.

   
dobrodosli na druzenjeSvetu poznati korenicaniKnjiževnost KorenicanaZanimacija - rebusi o Korenici i Korenicanima 20-og vekaPripovjedanja starih KorenicanaStari zanatiLicki specijalitetiLicke pjesmefotografije Korenice i okoline
strukturcom